woensdag 25 maart 2015

Tutea of Tuna?


Begin januari ben ik (Bram Peeters) naar Nieuw-Zeeland afgereisd om die koude Europese winter te ontlopen en meer op wildwater te kunnen varen. Afgelopen 2 maanden heb ik hier in de Waka Tutea gevaren. Tijdens deze periode heb ik goede inzichten gekregen van wat deze boot kan én heb ik, door regelmatig eens te wisselen met de Waka Tuna, het verschil tussen beide goed kunnen voelen. In dit verslag ga ik de Tutea dus vergelijken met de Tuna en hoop hierdoor wat mensen te kunnen helpen bij hun keuze.


Toen ik zelf voor de keuze tussen de alreeds bekende Tuna en de nieuwe ‘kleinere Tuna’ (de Tutea) stond, wist ik niet goed welke ik zou nemen. Ik ben namelijk 1m74 en weeg 70kg. Met de Tuna 60-120kg en de Tutea 50-75kg, wil dit zeggen dat ik eigenlijk in beide boten pas. Maar welke zou mij het beste passen?Vanaf de eerste keer in de Tutea was ik aangenaam verast. Omdat de boot kleiner is voelt deze beter aan (voor mijn grootte). Je zit met meer controle in je boot en dat is altijd goed op wildwater. Dit gevoel had ik wel al verwacht, wat ik niet had verwacht is dat de Tutea even snel of zelfs sneller uit drops skipt. Zoals je op de foto kan zien heeft de Tutea aan de achterkant iets minder rocker. Omdat de boot iets vlakker is aan de achterkant komt de voorpunt niet zo hard omhoog. Dit samen met het feit dat de boot een beetje smaller is, maakt dat hij zeer snel wegskipt!Aan de voorkant is de rocker ongeveer hetzelfde gebleven als de Tuna. Bijna evenveel rocker op een kleinere boot maakt dat hij natuurlijk geweldig booft. De boot wil net als zijn grote broer altijd droog blijven en dit geeft enorm veel controle tijdens het varen. 


Op dit moment was ik al fan van de boot. Nu zat ik nog met de vraag hoe de Tutea het zou doen op rivieren met groter volume. Je denkt namelijk snel dat je graag een grotere boot wil op groter water. Op het zuid-eiland heb ik de Tutea ook aan deze test onderworpen. Nevis bluff, Citron rapid en Retrospect zijn enkel passages op de Kawarau river waar wel wat druk op zit. De Tutea deed het hier bijzonder goed. De boot bleef goed onder controle en met 270l had ik voldoende volume om overal goed door te komen.

Ik heb al vermeld dat ik aanvoelde dat de Tutea zeer snel was. Omdat ik dit verslag niet te subjectief wilde maken heb ik enkele racelaps in beide boten gedaan om de boten ook met cijfers te kunnen vergelijken. In De Tutea haalde ik 7.28 en met de Tuna haalde ik exact dezelfde tijd. Kenny Mutton heeft zelf ook vergelijkende laps gedaan met beide boten en kwam ook op dezelfde tijd uit. Dit is zeer interessant omdat Kenny tamelijk groot is en 80kg weegt.

Als laatste de outfitting. Voor beide boten is deze hetzelfde. Outfitting is vaak persoonlijk dus ik ga hier niet teveel over zeggen, enkel dat de kniesteunen enorm goed zijn! Deze geven je zoveel controle over de boot. De steunen zijn ook verstelbaar zodat je zelf kan kiezen hoe ‘vast’ je in je boot kan zitten.Tutea kort:

• Snelheid: Snel!
• Boofen: Heel goed
• Kwaliteit plastiek: Sterk, enkel voorpunt is een beetje fragiel
• Stabiliteit: Goed
• Ronde boot of Edge: Boot met edge, houdt lijn dus goed aan.
• Outfitting: Simpel maar goed, super kniesteunen


Over het algemeen ben ik dus zeer tevreden van de Tutea. Een boot waar ik me veilig in voel en waar ik op kan vertrouwen als ik over een grote wals moet boofen of als ik snel moet zijn in een wedstrijd!

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten